Unde soc

unde soc

UNDELE ȘOC ȘI PROPRIETĂȚILE ACESTORA

O undă șoc este definită ca fiind o undă cu o creștere rapidă a presiunii într-un timp foarte scurt după care înregistrează o descreștere graduală a presiunii cu o mică fază negativă de presiune. Undele șoc sunt folosite în zonele afectate care reprezintă sursa durerii cronice. Prin efectul lor, undele șoc duc la dizolvarea depozitelor de calciu permițând o mai bună vascularizare. Efectul imediat este calmarea durerii.

De la exteriorul corpului pacientului (extra-corporal) se generează un impuls de presiune de înaltă amplitudine, iar energia acesteia se concentrează pe zona ce urmează a fi tratată. Impulsul de presiune traversează mediul lichid ajungând la corpul pacientului și penetrează țesutul moale fără pierderi majore de energie.

Cursul presiunii undelor de șoc în timp real este în mod expres diferit de cursul presiunii undelor de sunet armonice. Undele de șoc pot fi comparate cu undele de ultrasunete, care sunt în principal caracterizate printr oscilații de presiune, o mai mare amplitudine și non-periodicitate.
În cazul undelor de șoc, amplitudinea pozitivă este în general mult mai mare decât amplitudinea negativă. Rata de frecvență a undelor de șoc este în general mai mică (exprimată în Hz) și o eventuală cavitație (afectarea consistenței materiale și dezvoltarea de cavități) aduce relaxare. Prin urmare, nu există riscul de absorbție a energiei în cavități așa cum se întâmplă în cazul ultrasunetelor continui.

O mare parte din energia undelor de șoc penetrează lichidul (oragnismului) printr-un impuls puternic de presiune pozitivă. Răspândirea acestei energii este limitată doar de nivelul absorbției de către țesutul în cauză și de eventuale răsfrângeri asupra non-omogenităților acustice. Unda de șoc este definită ca fiind un impuls de presiune cu următoarele caracteristici:
  • - amplitudinea pozitivă de înaltă presiune: de la 10 la 1000 Mpa = de la 100 la 1000 Bari (100 x presiunea atmosferică)
  • - amplitudinea negativă de joasă presiune: de la 1 la 10 Mpa
  • - durata scurtă de timp: de la 1 µs la 20 µs
  • - creșterea rapidă a presiunii: < 100 ns
  • - un spectru larg al frecvenței: de la 1 Hz la 1 MHz Pentru aplicațiile terapeutice, aceste valori sunt mai scăzute, mai ales amplitidinea maximă a presiunii. Amplitudinea maximă a presiunii are o valoare aproximativă de 15 Mpa, lungimea pulsului este de la 10 la 20 µs, iar frecvența undelor de șoc aplicate este de la 1 la 15 Hz. În general tratamentul se realizează fără a fi nevoie de anestezie locală și durează între 15-30 minute. În prima săptămână de după tratament, pacientul va trebui să evite orice efort fizic ce ar putea să solicite excesiv zona tratată.

    GENERAREA DE UNDE ȘOC

    Pentru terapia cu unde șoc s-au proiectat câteva tipuri de generatoare, fiecare dintre ele generând unde de șoc cu diferite caracteristici. Fiecare metodă de generare cuprinde unde de șoc având diferențe de timp și de spațiu.
    Dispozitivul BTL-6000 SWT Topline utilizează principiul balistic al generării de unde de șoc.

    PRINCIPIUL BALISTIC PRIVIND GENERAREA DE UNDE DE ȘOC

    Prin utilizarea aerului comprimat accelerat, se formează un val de presiune prin proiectil. Aerul comprimat este generat de un compresor balistic de presiune controlat electronic. Folosind impactul elastic, energia kinetică a proiectilului este transmisă către sonda aplicatorului și apoi către corpul pacientului. Prin urmare, pe durata tratamentului capătul aplicatorului trebuie să fie în contact direct cu pielea și cu șesutul subcutanat.

    EFECTELE BIOLOGICE ALE TRATAMENTULUI CU UNDE ȘOC

    Efectele undelor de șoc se realizează în special în zonele unde există o impedanță, cum ar fi interfața os-șesut moale.
    Există o îmbunătățire și o regenerare în procesul de vindecare a țesuturilor în urmatoarele zone și se observă următoarele efecte:
  • - la nivel de celulă: creșterea transmisiunii membranei celulare prin îmbunătățirea activității canalelor ionice, stimularea diviziunii celulare, stimularea producției celulare de citocine.
  • - refacerea vaselor sangvine în zona tendoanelor și a mușchilor: îmbunătățirea circulației sângelui și a MTB, creșterea concentrației a factorului de creștere beta 1, efect chemotactic și mitogenic asupra celulelor osteoblaste.
  • - efect asupra sistemului de nitrogen-oxid: vindecarea osului și remodelare.
  • - îmbunătățește micro-circulația și metabolismul
  • - dizolvă calcifierile fibroblastelor
  • - sprijină producția de colagen
  • - reduce tensiunea musculară
  • - efect analgezic:
    • - Distruge nervii aferenți și nervii receptori
    • - Stimulanții sistemului nervos central, percepuți ca fiind durere, pot fi și substanșe transmițătoare pentru inflamație.
    • - Regresul durerii cauzate de o ischemie locală.
    • - Teoria porții de control a durerii.

    AVANTAJELE TRATAMENTULUI CU UNDE ȘOC

  • - Prin aplicația localizată a undelor de șoc, afectarea țesuturilor adiacente este nesemnificativă.
  • - Organismul nu este supraalimentat cu medicamente, cu excepția anesteziei locale de scurtă durată, dacă este nevoie.
  • - Posibilitatea de a preveni o eventuală intervenție chirurgicală și urmările acesteia.
  • - Datorită tratamentului ambulator, indisponibilitatea pacientului la locul de muncă va fi pe o durată minimă. În plus, în cazul sportivilor de atletism, timpul de recuperare este redus.
  • - În anumite afecțiuni, cum ar fi „Cotul jucatorului de tenis”, nu există un alt tratament mai eficient.



    Descarca brosura PDF


  • Sau viziteaza-ne la unul din centrele de fizioterapie Iasmed din:

    Oradea
    Luni-Vineri: 800 - 2000

    Marghita
    Luni-Vineri: 900 - 1700

    Beius
    Luni-Vineri: 900 - 1700

    Valea lui Mihai
    Luni-Vineri: 900 - 1700

    Cabinetul de fizioterapie Iasmed

    Permite tratarea a mai multor tipuri de afectiuni cum ar fi: artroze, tendinite, scolioze, cifoscolioze, discopatii, coxartroze, gonartroze, spondiloze,hernii de disc, pinteni calcaneeni, luxatii, contracturi musculare si afectiuni posttraumatice