Impachetarea cu parafina consta in aplicarea parafinei pe o anumita regiune acorpului. Este o procedura de fizioterapie des intalnita si cu vechime in ceea ce priveste procesul de recuperare medicala.
Inainte se utiliza parafina topita care se punea pe piele sau baile de parafina.Astazi,parafina este conservata in niste pachete si tinuta la o anumita temperatura intr-o cuva cu apa foarte calda.Astfel,permite reutilizarea ei fara a-i schimba forma si fara a intra in contact direct cu pielea pacientului,evitandu-se eventualele arsuri locale.
Actiunea parafinei se datoreaza factorului termic, ea determinand o incalzire uniforma a zonei unde este aplicata de pana la 38-40°C si o crestere a circulatiei intensa a tesuturilor subcutanate. Parafina inmagazineaza caldura si o cedeaza lent organismului, pe masura ce se raceste. Efectul local este cel de stimulare, urmat de un raspuns de vasodilatatie periferica.
Indicatiile aplicatiei de parafina sunt: afectiunile reumatismale degenerative si inflamatorii (poliartita reumatoida, spondilita ankilozanta) si cele posttraumatice ale aparatului musculo-artro-kinetic, suferinte ale sistemului nervos periferic, suferinte ale organelor interne (periviscerite, anexita cronica)
Pornind de la reactia pielii si a circulatiei sanguine locale, cat si de la cea generala, asupra organismului, efectele aplicatiilor locale de caldura sunt
Indicatiile aplicatiilor de caldura sunt urmatoarele:
Permite tratarea a mai multor tipuri de afectiuni cum ar fi: artroze, tendinite, scolioze, cifoscolioze, discopatii, coxartroze, gonartroze, spondiloze,hernii de disc, pinteni calcaneeni, luxatii, contracturi musculare si afectiuni posttraumatice