Masaj

Tehnica de masaj reprezintă o procedură terapeutică utilizată din cele mai vechi timpuri. Prin masaj manual se produce o activare a circulației, o relaxare-tonifiere musculară și o activare a refacerii răspunsulurilor reflexe care duc la o ameliorare a durerii și o sedare psihică. În tratamentul durerii cronice sunt utilizate toate tipurile de manevre principale și secundare adaptate la fiecare caz.

Masajul terapeutic

Se asociază cu alte cu alte tipuri de tratament (kinetoterapie, fizioterapie, refloxoterapie) în funcție de stadiul bolii având drept obiectiv prevenirea, ameliorarea sau vindecarea completă. Masajul terapeutic se utilizează de cele mai multe ori, (fără să se limiteze strict), pentru a mobiliza lichidele interstițiale, pentru a reduce edemele, pentru a creşte circulaţia locală, diminuarea oboselii şi a rigidităţii musculare, pentru a reduce durerea, pentru a preveni sau diminua aderenţele. Un alt efect produs de masajul terapeutic este cel miorelaxant. Se pare că masajul reduce tonusul muscular şi intensifică circulaţia sanguină locală. Relaxarea musculară poate fi produsă şi prin creşterea stimulării receptorilor senzoriali. Aceste impulsuri senzoriale ajung la nivelul măduvei spinării, de aici merg la nivel cerebral unde se elaborează răspunsul ce determină reducerea tonusului muscular.

Masajul de relaxare

Masajul de relaxare își dezvoltă efectele benefice asupra sistemului nervos central prin inducerea unei stări de relaxare, sedare. Masajul de relaxare ajută la eliminarea toxinelor din corpul uman și creează o stare de relaxare totală și profundă, îmbunătățind circulația limfatică și pe cea sanguină. În general, masajul de relaxare are un efect antistres, de eliminare a oboselii accentuate. Acesta este recomandat tuturor persoanelor indiferent de vârstă și sex: adulți, copii, sugari, adolescenți sau nou-născuți. Acest tip de masaj are în primul rând un efect relaxant și apoi unul antialgic (calmează durerea) prin eliberarea unor hormoni (endorfine). Efectul antialgic al masajului, se bazează și pe faptul că atât pielea, cât și sistemul nervos, au o origine embriologică comună. Masajul de relaxare presupune mișcări ușoare pentru a conferi organismului o stare profundă de relaxare.

Masajul anticelulitic

Celulita este un termen care se referă la grăsimea cu aspect neplăcut de sub piele și la excesul de fluide din țesuturi, fapt care cauzează denivelări ale epidermei. Celulita este o dereglare a schimbului de substanțe, prin acumularea sub piele a grăsimilor și a reziduurilor toxice. Pentru îndepărtarea celulitei este necesară o acțiune complexă asupra organismului. Prin masajul anticelulitic trebuie să se îmbunătățească circulația sanguină în țesuturile adipoase, să se activeze schimbul de substanțe, să se elimine reziduurile, să se accelereze eliminarea celulelor grase și să se întărească musculatura. Este de preferat ca în timpul perioadei în care se face masaj anticelulitic să se țină cont și de alimentație respectiv exercițiile fizice efectuate zilnic.

Masajul de drenaj limfatic

Drenajul limfatic este un masaj blând, efectuat cu prize speciale la nivelul straturilor superificiale ale tegumentului, ce ajută la îmbunătățirea fluxului limfatic.
Efectele drenajului limfatic sunt următoarele:
  • resorbţia edemelor, prin accelerarea resorbţiei lichidelor şi macromoleculelor în exces din interstiţiu prin capilarele limfatice şi stimularea peristaltismului vaselor limfatice;
  • stimularea proceselor imunitare prin creşterea la nivelul zonei corticale a ganglionilor limfatici a producţiei de limfocite care au atât rol în sinteza anticorpilor, dar şi proprietăţi fagocitare;
  • favorizarea regenerării tisulare, pe de-o parte prin eliminarea edemului interstiţial, care încetineşte microcirculaţia, şi pe de altă parte prin creşterea producţiei de limfocite.


Indicaţiile masajului:
  • sechelele post-traumatice, afecţiunile reumatice, tulburările neurologice şi trofice;
  • optimizarea formei sportive;
  • sindromul de decondiţionare (hipomobilitate = sedentarism, creşterea în greutate = obezitate, scăderea capacităţii de adaptare a termo-reglării la rece);
  • în cadrul profilaxiei secundare;
  • menţinerea unei stări fiziologice normale şi a formei fizice şi psihice de zi cu zi.
Contraindicaţiile masajului:
  • definitive (absolute, totale): afecţiuni maligne sau cu potenţial de malignizare prin masaj;
  • temporare care la rândul lor pot fi determinate de:
    • afecţiuni cu evoluţie previzibil favorabilă, la care aşteptăm statusul care ne permite să aplicăm masajul;
    • afecţiuni cu evoluţie imprevizibilă, la care ne abţinem până când se determină statusul care ne permite aplicarea sau nu a masajului.

Dintre contraindicaţiile masajului care se pot încadra într-una din categoriile de mai sus menţionăm:
  • procese inflamatorii în faza acută;
  • boli infecto-contagioase;
  • sindroame hemoragipare;
  • boli acute ale organelor interne;
  • plăgi şi fracturi, arsuri, eczeme;
  • psihopatii majore.
Sau viziteaza-ne la unul din centrele de fizioterapie Iasmed din:

Oradea
Luni-Vineri: 800 - 2000

Marghita
Luni-Vineri: 900 - 1700

Beius
Luni-Vineri: 900 - 1700

Valea lui Mihai
Luni-Vineri: 900 - 1700

Cabinetul de fizioterapie Iasmed

Permite tratarea a mai multor tipuri de afectiuni cum ar fi: artroze, tendinite, scolioze, cifoscolioze, discopatii, coxartroze, gonartroze, spondiloze,hernii de disc, pinteni calcaneeni, luxatii, contracturi musculare si afectiuni posttraumatice